I en rapport från Statistiska Centralbyrån, som analyserat förhållanden i femton svenska stadsdelar, framkommer att endast varannan elev har gymnasiebehörighet.

Med syfte att minska utanförskapet i 15 utvalda stadsdelar har Statistiska Centralbyrån fått i uppdrag att analysera bland annat utbildning, arbetsmarknad och försörjningsstöd i aktuella områden. Stadsdelarna som har valts ut är Sveriges enda med en förvärvsfrekvens under avsatt nivå, långvarigt försörjningsstöd över 4,8 procent, gymnasiebehörighet lägre än 70 procent samt en folkmängd om minst 4 000 personer. Kronogården i Trollhättan får här sällskap av bland annat Tensta i Stockholm och Bergsjön i Göteborg.


Varannan behörig

Av rapporten framkommer att integrationen har förbättrats i flera av stadsdelarna mellan 1997 och 2013. Andelen med gymnasiebehörighet har dock minskat under perioden i de aktuella stadsdelarna, vilket är ett väntat resultat då andelen i Sverige överlag har minskat. I Kronogården är andelen med gymnasiebehörighet en av de lägsta i landet, där endast drygt varannan pojke och varannan flicka har möjlighet att läsa vidare på gymnasiet. Det kan jämföras med 90 procent för hela landet.


Färre i förvärvsarbete

När det kommer till arbete har antalet långtidsarbetslösa minskat markant mellan perioderna 1997-1999 och 2011-2013. Även en ökad andel förvärvsarbetande män noteras, dock är Kronogården ett av fyra undantag där andelen har minskat med 12 procent. Dessutom är Kronogården en av två stadsdelar där skillnaderna mellan kön, när det gäller förvärvsarbete, har ökat.


Flest utrikes födda

Samtidigt visar rapporten att Kronogården är den stadsdel med flest invandrare i förhållande till folkmängden, där 67 personer per 1 000 av medelfolkmängden flyttade från ett annat land till stadsdelen under 2013. Riksgenomsnittet ligger på 12 personer per 1 000 invånare av medelfolkmängden.

Andelen utrikes födda gentemot andelen inrikes födda i Trollhättan uppgick till 18 respektive 82 procent under 2013. Motsvarande siffror för enbart Kronogården var 53 respektive 47 procent. Större delen av de utrikes födda i Kronogården kommer från Somalia och omkring 60 procent av samtliga som invandrat till stadsdelen är i behov av skydd på grund av krig och förföljelse.