Trollhättan kommer i dag att skriva in sig i historieböckerna. I eftermiddag ska en del av rymdsonden Rosetta landa på kometen Churyumov-Gerasimenko, med mål att föra vetenskapen framåt. En uppgift som gjorts möjlig tack vare teknik från GKN. Det rapporterar TTELA.

Klockan 16:35 i dag är det beräknat att landaren Philae, som separeras från rymdsonden, ska landa på en komet. Den berörda kometen befinner sig i närheten av Jupiters bana, runt 509 miljoner kilometer från Jorden, och ska eventuellt ge ytterligare klarhet i frågor kring mänsklighetens existens och solsystemets uppkomst.

- Det handlar om att analysera olika kemiska ämnen som finns på kometen och leta efter aminosyror som då kan avslöja om det funnits vatten på kometen. Vatten är ju en byggsten till mänskligt liv och vattnet som finns på jorden har kommit hit med kometer, berättar GKN Trollhättans marknadschef Ulf Palmnäs för TTELA. 

Denna revolutionerande vetenskapliga resa, som tog sin början redan för runt trettio år sedan, hade inte varit möjlig utan den teknik som GKN Trollhättan utvecklat och producerat.

- Vi har utvecklat och tagit fram turbinerna och munstycket till Arianeraketen som användes för uppskjutningen av rymdsonden Rosetta. Det är ett väldigt långsiktigt utvecklingsarbete, som hade sin början redan på 80-talet, som nu bär frukt. Det känns helt fantastiskt enastående att sonden nu är framme och att landningen kan ske, säger Ulf Palmnäs.

Uppskjutningen och färden mot Jupiter av rymdsonden ägde rum under 2004. De senaste två åren har Rosetta befunnit sig i dvala, men väcktes upp i början av året och har sedan augusti månad legat i Jupiters bana. Efter ett undersökningsarbete har en lämplig landningsyta lokaliserats och i dag är det alltså dags. Dags att skriva rymdhistoria.