Arbetet med att förhindra mäns våld mot kvinnor är lågt prioriterat i Sveriges kommuner, enligt Unizons Kvinnofridsbarometer. Trollhättans Stad är dock en ljuspunkt i en dyster verklighet.

Unizon, Sveriges kvinnojourers riksförbund, har i en undersökning granskat 200 kommuners arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Av undersökningen framkommer att arbetet inte är av hög prioritet i landet, dock står ett flertal kommuner ut - Trollhättan är en.

- Det är en prioriterad folkhälsofråga och vi har tydliga styrdokument som säger att det ska prioriteras och utvecklas. Vi följer Socialstyrelsens föreskrifter och de nationella jämförelserna. Här sker ett gediget utvecklingsarbete och framgångsfaktorn förklaras av att alla är med i den strävan, säger Gerd Holmgren, chef för enheten mot våld i nära relationer, i ett pressmeddelande.

I dag lever drygt 1 100 kvinnor och 1 400 barn i ett av Unizons skyddade boenden som följd av hot och misshandel från en närstående. I många av Sveriges kommuner är kvinnofridsarbetet ostrukturerat och lågt prioriterat, trots riksdagens utsatta mål om att mäns våld mot kvinnor ska stoppas helt.

Av landets kommuner har fyrtio procent inte analyserat förekomsten av våld i nära relationer samt stöd- och skyddsbehovet någon gång under de senaste fyra åren. Samtidigt meddelar sex av tio kommuner att det helt saknas mål för arbetet och en lika stor andel uppger att det inte avsätts särskilda öronmärkta ekonomiska medel för kvinnofridsarbete.

Trollhättans arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer rankas dock högt i undersökningen. Kommunen placerar sig på en delad sjätte plats.

- Det är självklart hedrande och ett kvitto på att vi gör rätt saker, men samtidigt är jag en tävlingsmänniska och nästa år ska vi vara nummer ett, säger Holmgren.

PlaceringKommun
1Ronneby
2Växjö
3Lerum
4Skellefteå
5Nyköping
6Kristianstad
6Trollhättan
8Falköping
9Karlstad
10Katrineholm