I en satsning av Västra Götalandsregionen ges sjuksköterskor möjlighet att studera vidare med lön. Nu har den första gruppen tagit examen.

Totalt 62 sjuksköterskor är nu nyexaminerade från diverse specialistutbildningar och kan kalla sig specialistsjuksköterskor. Gruppen är den första att ta examen i Västra Götalandsregionens satsning på utbildningsanställningar, där befintliga sjuksköterskor kan studera på halvfart samtidigt som lönen består.

- Jag tog examen som allmänsjuksköterska 2003 och redan då hade jag tankar på att i framtiden bli specialistsjuksköterska. Hade inte den här möjligheten kommit hade jag väntat till mina barn blivit större. Att utbildningen är betald är naturligtvis också ett stort plus, berättar nyexaminerade specialistsjuksköterskan Josefine Norlén, som inriktat sig på Vård av äldre, i ett pressmeddelande.

Den första omgången med utbildningsanställningar drog i gång hösten 2013 och målsättningen är att bota den rådande bristen på specialistutbildade sjuksköterskor.

- Bara 40-45 procent av sjuksköterskorna har specialistutbildning. Detta samtidigt som vi får en allt mer högspecialiserad vård, berättar Gunilla Length Persson, HR-strateg Västra Götalandsregionens koncernkontor.

Västra Götalandsregionen är i framkant när det rör sig om utbildningsanställningar och andra likvärdiga satsningar på utbildning för sjuksköterskor. I dag har 300 sjuksköterskor inom regionen en utbildningsanställning, samtidigt som 138 nya platser beräknas till hösten.

- Utbildningsanställning är ett sätt att ge förutsättningar för våra sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Många som är lediga bara någon dag i veckan för att läsa på halvfart orkar helt enkelt inte fullfölja utbildningen, säger Leth Persson. 

Satsningen har även visat sig öka chansen att sjuksköterskorna stannar på sin arbetsplats jämfört med vid heltidsstudier.