En extern analysgrupp har utvärderat NU-sjukvårdens insatser i samband med attacken på Kronan i oktober förra året. Den samlade bedömningen är att sjukhuset klarat uppdraget mycket bra.

- Alla vi som arbetade med händelsen, i olika funktioner, har ett stort värde i att utvärdera våra insatser för att se vad vi kan lära oss för framtida eventuella liknande händelser, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Lars Wiklund i ett pressmeddelande.

- Men vi kan inte utvärdera oss själva. Vi har därför engagerat sakkunniga från andra verksamheter inom Västra Götalandsregionen och helt externa resurser för att få en genomlysning av hur händelsen hanterats ur olika aspekter.

Torsdagen den 22 oktober var en ovanlig dag för personalen inom NU-sjukvården. Att ge avancerad sjukvård till fyra svårt skadade patienter är norm, men dagens fyra patienter ådrog sig sina skador vid Sveriges första skolattack någonsin. 

Det medförde en intensiv bevakning av massmedia och omkring 300 personer samlades på sjukhuset med syfte att få reda på information om händelsen. Vilket krävde andra resurser och insatser än vad som är normalt vid vård av fyra livshotande skadade patienter.

Rapporten om dryga 60 sidor, som framställts av en analysgrupp bestående av sju tjänstemän och forskare från offentliga verksamheter specialiserade inom krishantering, går igenom allt från att den första ambulansen fick larm klockan 10:13 till att NÄL gick tillbaka till normalläge vid 08:17 följande dag.

- Vår samlade bedömning av insatserna från de medarbetare som vårdade dessa fyra patienter, först i ambulanserna, sedan på akutmottagningen och i operationssalarna, är att NU-sjukvårdens akuta traumavård varit av mycket hög klass, säger analysgruppens Anne-Lii Kivi.

Det faktum att tre av fyra patienter avled av sina skador är ett led av att skadorna var så omfattande och inte kvalitén på vården, visar rapporten.

I rapporten har även huruvida NU-sjukvårdens chefer och medarbetare följt den katastrofmedicinska beredskapsplanen undersökts. Vilket har visat sig inte vara fallet vid flertalet tillfällen. Därmed föreslås NU-sjukvården tydliggöra roller, ansvar, rutiner och kommunikation i krisplanen samt genomföra regelbundna utbildningar av sin personal i hur planen ska tillämpas.

- Min bedömning är att vi klarade händelsen så bra tack vare att våra chefer och medarbetare agerade utifrån sin professionalitet och inte slaviskt följde beredskapsplanen, kommenterar NU-sjukvårdens planeringschef Anders Kullbratt.

- Som sjukhusdirektör blir jag stolt när jag läser rapporten, avslutar Wiklund.