Samhall klarar inte sitt uppdrag, menar IF Metall Norra Älvsborg.

IF Metall har varit kritiska mot många av de beslut Samhall har fattat under senare år. Nedläggningarna i Trollhättan och Åmål och hårdbantningen i Mellerud är åtgärder som driver utvecklingen åt fel håll, menar IF Metall, som organiserar de anställda på Samhall.

- Idag har de säljare på ett fåtal platser och de lyckas inte alls med att få in uppdrag. Många av våra medlemmar är undersysselsatta, säger Per Källvik, ombudsman.

- För att som tidigare kunna bygga långvariga uppdrag på lokal nivå, krävs att säljarna jobbar, finns och syns lokalt.

En granskning som SVT gjort visar att cirka 15 procent av de anställda på Samhall är undersysselsatta och bara fem procent av medarbetarna kommer ut i anställningar på andra företag. Och att över hälften av dem är tillbaka på Samhall inom ett år.

- Idag kan vi inte belägga våra enheter full ut. En av de viktigaste anledningarna är att många av de jobb som Samhall tidigare utförde har hamnat i lågprisländer, säger Anette Lindgren, regionchef på Samhall.

- 2013 satsade staten 4400 miljoner kronor på att få människor med olika former av funktionsnedsättningar tillbaka till jobb igen genom rehabilitering hos Samhall, konstaterar Per Källvik.

- Det råder absolut ingen tvekan om att rehabinsatserna behövs. Men det råder heller ingen tvekan om att Samhalls arbetssätt och organisation är ett misslyckande.