I en granskning av tidningen Dagens Samhälle framkommer att skillnaderna i gymnasiebehörighet på Sveriges skolor växer sig allt större. Trollhättan är en av de kommuner där skillnaden är störst.

Endast i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö är skillnaderna mellan skolor större än i Trollhättan. På en skola i området gick i fjol 98 procent av eleverna ut nian med gymnasiebehörighet, medan endast 46 procent av eleverna på en annan skola hade möjlighet att studera vidare på gymnasium.

KommunSkolan med störst andel behörigaSkolan med minst andel behöriga
Stockholm100 %27 %
Göteborg100 %39 %
Örebro100 %44 %
Malmö100 %47 %
Trollhättan98 %46 %
Sundsvall100 %48 %
Karlskrona100 %51 %
Botkyrka100 %52 %
Tierp98 %55 %
Linköping100 %57 %

Dagens Samhälle har även gjort en jämförelse mellan andelen behöriga elever år 2011 och 2014. Av de 202 kommuner som granskats, har skillnaderna ökat i drygt hälften. Det är framförallt ett resultat av att de redan svaga skolorna får allt sämre resultat samtidigt som de starkare skolorna förbättrat sig.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) anser att orsaken till de växande skillnaderna är en lika växande boendesegregation. Det trots ett fritt skolval.

- Det är de starka eleverna som väljer friskolor. Särskilt om de bor i ett område där de flesta har svaga förutsättningar. Om de bor i ett område med andra starka elever är det större sannolikhet att de går i den närmaste kommunala skolan, säger Helena Holmlund, nationalekonom och skolforskare vid IFAU, till tidningen.

Det bekräftas av att det i kommuner där skolvalet ofta utnyttjas har skett en oförväntat stor ökning av skolsegregationen i i relation till boendesegregationen.