Högskolan Väst välkomnade förra veckan personal inom förskolan till en kompetensutvecklingsdag där fokus bland annat låg på systematiskt kvalitetsarbete genom film.

250 förskolelärare, förskolechefer och barnskötare fick i fredags förra veckan ta del av kompetensutvecklingsdagen "Kvalitetsarbete i praktiken" på Högskolan Väst. Bland annat fick deltagarna lära sig dokumentera, klippa och redigera en film - något som därefter kan användas i arbetet med syfte att skapa en förskola av högre kvalitet. 

- Ett helt nytt sätt att tänka och mycket intressant. Genom att filma vardagen, kan vi i arbetslaget sedan titta på filmerna och diskutera och analysera hur vi jobbar, hur kommunikationen ser ut mellan oss och barnen och vad barnen är intresserade av. Vi ser ju olika saker när vi jobbar, och filmen kan ge oss nya perspektiv och diskussioner, säger Laila Gustavsson, förskolelärare från Upphärad, i ett pressmeddelande.

Under dagen bjöds det på flera olika sidor av systematiskt kvalitetsarbete; ledarskap, reflektionskultur, problematisering av iakttagelse, kreativa lärmiljöer samt pedagogiskt dokumentation och filmdokumentation.

- Det finns många användningsområden för dokumentering genom film. Man kan till exempel filma hur barnen leker i naturen, man kan följa ett barn under en tid, man kan ge en film som avskedspresent när barnet slutar förskolan. Man kan visa filmer och diskutera med föräldrarna och även förskollärarna kan reflektera över sig själva i deras vardag och kommunikation med barnen, berättar Angelica Dahlman, adjunkt i utbildningsvetenskap på Högskolan Väst, i pressmeddelandet.