Sverige ska bli världsledande på att utnyttja supermaterialet grafen. Och ett av företagen bakom satsningen är GKN Aeorspace i Trollhättan.

Inom tre år kommer svenska grafen-baserade produkter att finnas på marknaden. Det är ett av målen med ett nytt strategiskt innovationsprogram. Besked från Vinnova, Formas och Energimyndigheten innebär att grafen blir ett av elva svenska strategiska innovationsområden.

Grafen - ett enda lager av kolatomer, bundna som i ett hönsnät - är världens tunnaste material, extremt lätt, starkt och flexibelt, dessutom ledande och genomskinligt.

Under programmets paraply ska svenska företag, både stora och små, lära sig mer om materialet för att se hur det kan inverka positivt på affärerna. Materialet förväntas revolutionera många branscher och det Chalmersledda programmet ska sträcka sig över minst tre år och är budgeterat till 54 miljoner kronor per år.

Bakom satsningen står många av Sveriges största företag, bland dem GKN Aerospace i Trollhättan.

- På GKN är vi nyfikna och intresserade av att ta reda på vilken nytta vi kan ha av materialet, men det kommer att dröja innan tekniken kommit så långt att produktionen kan starta. Initialt ser arbetet mycket lovande ut , men det är många frågetecken kvar, exempelvis hur man kan producera grafen i stor skala, säger Ulf Högman som arbetar med forskning och utveckling på GKN i Trollhättan.