Med start år 2017 kommer omkring etthundra skolor i Sverige pröva på att ge elever betyg från och med årskurs fyra.

Det har under en längre period diskuterats vilt mellan Alliansen och Regeringen om huruvida man ska införa betyg från fjärde klass i de svenska skolorna. Nu har parterna kommit överens om en medelväg.

- Det vi presenterar idag är av stor vikt för Sveriges skolor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som även uttrycker att han är glad och stolt över överenskommelsen.

Skolverket kommer att få uppdraget att dra igång en försöksverksamhet där maximalt hundra svenska skolor kommer att deltaga. Vilka skolor det gäller väljs ut av Skolverket och baseras på sitt geografiska läge samt socioekonomiska förutsättningar. De skolor som önskar vara en del av försöksverksamheten ska ansöka på egen hand till myndigheten.

Enligt överenskommelsen kommer de beslut som tidigare fattats gällande betyg från årskurs 6, att står kvar.

Det är ett stort steg framåt som utbildningspolitiken tar med den här överenskommelsen, konstaterar Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Samtidigt har Alliansen och Regeringen enats gällande att ta bort de nationella proven inom SO och NO i sjätte klass. De nämns även att diskussioner fortsätter att föras partierna emellan rörande om att göra förskolan obligatorisk.

Försöket kommer att utvärderas efter fem års tid, år 2020.