Det nuvarande biljettsystemet hos Västtrafik, där resenärer tvingas checka in och ut, kommer att kasseras. Samtidigt satsar företaget på digitala biljetter i allt större utsträckning.

"Om fyra-fem år tror jag att de flesta av våra kunder väljer att köpa sin biljett digitalt."

Så låter det när Västtrafiks VD Lars Backström siar framtiden.

- Våra kunder visar oss vägen. En allt större del av deras tid finns i mobiltelefonen, och därför måste våra biljetter följa med dit, säger han.

Västtrafik utvecklar just nu en helt ny applikation till smartphones. Då en övergripande del av landets befolkning använder smarta telefoner i sitt vardagliga liv, önskar företaget förenkla biljettköp och resandet med fler digitala biljetter.

I dag är det möjligt att köpa digitala enkelbiljetter via Reseplaneraren. Den nya appen är ytterligare ett steg mot framtidens resande, som till en början kommer lanseras med endast digitala periodkort. Appen planeras släppas vid årsskiftet.

- Det blir som en egen Västtrafikbutik i fickan där våra kunder kan köpa sin biljett var och när man vill. Vi testar och utvärderar olika lösningar tillsammans med våra kunder, förare och annan servicepersonal för att se till att det blir riktigt bra, berättar Backström.

Samtidigt är Västtrafik i full sjå med att kassera biljettsystemet som kräver att resenärer checkar in och ut. Ett nytt enklare gränssnitt ska utvecklas för företagets kortläsare. Fälttester med omkring 500 kollektivtrafikresenärer kommer att genomföras under våren. Västtrafik hoppas på att sista in- och utcheckning sker i slutet av 2016.