Trollhättan hyllas nu för sitt kulturmiljöarbete.

Tillsammans med Kramfors och Landskrona har Trollhättans Stad korats till Årets Kulturmiljökommun av Riksantikvarieämbetet. I november väntar prisutdelning.

Det är Riksantikvarieämbetets regionala utvecklingssamverkan med Västernorrland, Skåne samt Västra Götaland som har utlyst tävlingen. Samtliga tre kommuner som ansökt, tilldelas nu utmärkelsen som grundas på hur kommunerna arbetar för att uppmärksamma kulturmiljöerna tillsammans med andra parter.

- Visst var det så att samtliga tre kommuner som sökte fick utmärkelsen, men jag tycker ändå att vi ska ara stolta över att Trollhättan nu uppmärksammas. Det är en omfattande ansökan och utmärkelsen visar att Trollhättan har arbetat mot miljömålen och förvaltat dessa väl. Vi är en stad som aktivt arbetar med våra kulturmiljöer för att bevara, utveckla och använda dessa, berättar bebyggelseantikvarie Astrid Bäckman i ett pressmeddelande.

Trollhättans Stad tilldelas utmärkelsen med motiveringen:

"Kommunens väl förankrade nya kulturmiljöprogram är centralt för stadens utveckling med industrimiljöer som fått ny användning. En ny översiktsplan har synliggjort kulturmiljöaspekterna. Det moderna kulturarvet har en tydlig plats och medborgarna involveras på flera sätt i stadens utveckling bland annat i samarbetsprojektet Minecraft som vänder sig till alla åldrar."