Trollhättan Energi fortsätter sin satsning på fibernätet i kommunen och kommer inom tre års tid kunna erbjuda snabbt internet till nästan alla.

Under 2014/2015 påbörjade Trollhättan Energi en utbyggnad av fiber till enskilda villor, vilket har visat sig varit mycket populärt. I den första etappen har drygt 80 procent valt att ansluta sig och nu fortsätter satsningen på fiber.

I dagsläget finns fyra fiberföreningar i kommunen, som arbetar för att bygga fibernät på egen hand. Föreningarna omfattar i stort sett samtliga fastigheter på landsbygden och Trollhättan Energi erbjuder just nu att bygga ut fibernät åt föreningarna. Det innebär en investering om 48 miljoner kronor och att fastigheterna får tillgång till fiber inom två års tid.

- Vi vet att det är ett betungande arbete för en ideell förening och att det dessutom har varit oklarheter kring bidraget ur landsbygdsprogrammet. Därför känns det fantastiskt bra att kunna erbjuda detta, säger Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, i ett pressmeddelande.

I Trollhättan tätort kvarstår tre etapper i anläggningen av fibernät. Näst på tur är Hjulkvarn, Dannebacken, Stavre, Tingvalla, Hjortmossen, Centrum Syd, Velanda samt nordvästra Skoftebyn och återstående delen av Sandhem. Vid utgången av oktober månad kommer samtliga fastighetsägare informeras om fibernätet.

Trollhättan Energis investeringsplaner betyder att minst 90 procent av kommunens hushåll kommer ha bredband på minst 100 Mbit/s år 2018. Vilket innebär att regeringens mål om att erbjuda 9 av 10 hushåll snabbt bredband senast 2020 kan uppnås.

- Att nå regeringens mål är viktigt för att vara en attraktiv bostadsort. Dessutom underlättar det utvecklandet av framtidens digitala välfärdstjänster att hela kommunen är ansluten till samma öppna fibernät, berättar Brühl Hjort.