Trollhättan Energi satsar mer på vatten- och avloppsverksamheten. Vilket innebär ökad vatten- och avloppstaxa.

 För att möta de prövningar som förändringarna i klimatet medför ökar Trollhättan Energi sina investeringar i VA-verksamheten.

- Primärt handlar det om att uppfylla kravet på säkra dricksvattenleveranser och därför måste vi hantera konsekvenserna av klimatförändringarna. Sedan vill vi självfallet också förhindra nya översvämningar, berättar Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna bidrar bland annat till ökad nederbörd, vilket innebär att en satsning på stadens gamla vattenledningsnät är på sin plats för att kunna hantera de stora vattenmängderna som väntas.

- Vi är i samma situation som alla andra kommuner med att ha ett ålderstiget vatten- och avloppsledningsnät. Det vi gör nu är att vi tar ett ordentligt krafttag och ökar förnyelsetakten i vårt nät, säger Brühl Hjort.

Sammanlagt 40 miljoner kronor planeras investeras i Trollhättans ledningsnät under de kommande åren. Till det tillkommer investeringar så som ett nytt vattentorn i Sjuntorp och en utbyggnad av det kommunala VA-nätet. 

För att finansiera satsningarna kommer Trollhättan Energi att höja vatten- och avloppstaxan från och med 2016. Höjningen blir 12 procent, vilket motsvarar omkring 50 kronor i månaden för en normalvilla. Samtidigt meddelar bolaget att elnätstaxan höjs med 2,5 procent och renhållningstaxan med 2 procent, vilket innebär en ökning om 7 respektive 2 kronor per månad för normalvillan.

Innan höjningarna på VA samt renhållning går igenom ska de godkännas av kommunfullmäktige.