På tisdagskvällen samlades NU-sjukvårdens läkare och nyanlända med läkarutbildning på NÄL för att dela erfarenheter och knyta kontakter. Det skriver lokala medier.

Enligt TTELA var totalt 65 läkare som söker asyl i Sverige, eller som precis fått uppehållstillstånd, på plats under tisdagens middagsmöte. Anledningen bakom mötet var först och främst att komma till rätta med den rådande bristen på specialistläkare i landet, men även att dela erfarenheter och skapa nya kontakter.

- Alla i Sverige säger att ni behöver läkare, att ni behöver sjuksköterskor, säger den syrianska barnläkaren Mahmoud al Khatib till P4 Väst.

Faktum är att det i dag finns många nyanlända med rätt kompetens att arbeta inom den svenska sjukvården. Dock är handläggningstiden hos Socialstyrelsen för att godkänna utländska läkarutbildningar mycket lång.

- Det är absolut inte bra att det tar så lång tid. Jag skickade in mina handlingar i juli 2014 och nu i augusti fick jag mitt beslut, berättar Fisal Shanagan, kirurg, för TTELA. 

I dag är det inte ovanligt att se sig om efter spanska och ungerska läkare för att få bukt på bristen i Sverige.

- Men här är ju fullt utbildade doktorer och de allra flesta är specialister. Skulle de få sina legitimationer snabbare skulle man slippa åka utomlands för att rekrytera, säger Kjell Wallin, kirurg Uddevalla Sjukhus, till tidningen.