En ny modell för behandling av våldsutövare har arbetats fram i Trollhättan. Under vintern har metoden testats framgångsrikt på ett antal män och nu är det dags att ta den i bruk på allvar.

Förra året ställde Socialstyrelsen upp med 600 000 kronor till projektet vars uppgift då var att kartlägga och utarbeta metoder för att minska våld i nära relationer. Dessutom former för att erbjuda hjälp och stöd.

- Tidigare har vi fokuserat mycket på den som utsatts för våldet och kanske haft luckor i helhetstänket, menar Gerd Holmgren, enhetschef på Kriscentrum.

Behandlingen av våldsutövarna handlar både om enskilda samtal och aktiviteter i grupp. Med teman som aggressivitet, barn, sex, jämställdhet och kontroll. Och med ett pedagogiskt innehåll, våldsutövare ska lära sig vilka effekter våldet får.

- Gemensamt för de sju frivilliga som under våren kommer att delta i behandlingarna är känslor av maktlöshet, rädsla för att bli lämnad eller inte räcka till. Ofta parat med bristande kommunikation , säger Gerd Holmgren.

Metoden kommer att utvärderas i höst.

- Vi hoppas förstås att socialnämnden ger oss pengar att permanenta verksamheten.