Nu varnar polisen för nätbedrägerier. I deklarationstider kan det dyka upp falska mejl från Skatteverket.

Polisen har listat de vanligaste försöken till internetfusk.

- Om du blir uppringd med en landskod som börjar med 00242, svara inte om du inte väntar samtal från Afrika. Och ring inte upp om du har missat samtal.

- Falska mejl om skatteåterbäring, klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl, bedragaren vill få dej att lämna ut kontouppgifterna.

- Samtal från Microsoft-supporten. Lägg på luren, med samtalet vill bedragaren få tillgång till din dator för fjärrstyrning.

- Meddelande från Rikspolisstyrelsen på din skärm som påstår att du begått internetbrott. Din dator blir låst och du uppmanas att betala pengar för att få den upplåst igen. Polisen skickar aldrig ut den här typen av meddelanden och du bör ta hjälp av någon expert för att undersöka om din dator är smittad.

- "Nigeriabrev". Du får mejl från en person som vill ha din hjälp med att föra ut en större summa pengar ur sitt land. Svara aldrig på den här typen av meddelanden, avsändaren vill komma åt dina kontouppgifter.

- "Amerikansk militär eller desertör". Du får mejl med bilder från någon som påstår sig vara militär och vill komma till Sverige, men behöver pengar till resan. Historien är givetvis bluff. Skicka aldrig pengar till någon som ber om det på nätet.

-  Meddelande från din bank. Du får mejl som ser ut att komma från din bank, med en uppmaning att skicka in kontouppgifter på grund av ett fel på något av dina konton. Klicka inte på några länkar och lämna inte ut dina kontouppgifter. Banker begär aldrig in dina uppgifter via mejl, är du osäker, ring banken och fråga.