• Evenemang idag
Fredag
7
April 2017
Arena Älvhögsborg Trollhättan

Trollhättans idrottsgala

Fjolårets succé är tillbaka! Trollhättans Idrottsgala som förra året arrangerades för första gången någonsin bjöd på storheter som Frank Andersson, Håkan Mild och Lena Videkull. Vilka får kliva upp på scenen i år?

Under galan ska pris delas ut i åtta olika kategorier.

FINALISTER 2017

Årets Parasportpris
(Prisutdelare: Monica Hansson)

1. Anna-Lena Östergård (TIF:s Hjältar)
Anna-Lena har länge ägnat all sin fritid åt att utveckla TIF:s verksamhet, inte minst för Hjältarna som hon var med och startade 2007. Hon är en person som brinner för parasport till 110 procent och för alla människors lika värde. Hjältarna presterar år efter år och har två fotbollslag som ständigt plockar hem priser. Under 2016 tog Hjältarna två SM-guld.

2. Lars Björnberg (Magnus Åbergsgymnasiet)
MÅG har en mycket aktiv idrottsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Vid skol-SM i Bollnäs tog MÅG-elever ett 20-tal medaljer i friidrott och futsal. Lars Björnberg och MÅG har också en viktig del i den stora friidrottstävlingen Ungdomsspelen. Lars är engagerad på SDF-nivå. Han sitter med i Västergötlands Parasportförbunds huvudstyrelse och i tävlings/ungdomsutskottet. Han är en viktig länk till förbundsarbetet och med sitt engagemang får han med ungdomar i frågorna kring parasporten på distriktsnivå.

3. Bo Fremäng (Synskadades Riksförbund Trollhättan/Lilla Edet)
Har ett stort engagemang och brinnande intresse för att skapa idrott för alla. Bo, som själv är synskadad, skapar möjligheter för personer med synnedsättning, att utifrån sina villkor utföra elektronskytte och showdown. Bo har skapat en god stämning bland sina idrottande ungdomar. Bo Fremäng är engagerad på SDF-nivå.

Årets Prestation
(Prisutdelare: Magnus Eriksson)

1. Nils van der Poel (SK Trollhättan)
Landets mest lovande skrinnare lade skridskorna på hyllan som 18-åring, men ångrade sig. 2016 var han tillbaka med svenskt rekord på 10 000 meter i Heerenveen på tiden 13.04,79. Ingen svensk har någonsin åkt sträckan snabbare och Johan Röjlers elva år gamla rekord rök med nästan fyra sekunder. En världsåkare med siktet inställt på OS i sydkoreanska Pyongyang.

2. Robert Blomberg (SMK Trollhättan)
Under sin femte säsong som rallyförare tog han sats i ny bil och var lite osäker på styrkan. Resultaten kom sakta men säkert och i brittiska mästerskapet small det till ordentligt med ohotad seger. En stor överraskning och stark prestation i stenhård konkurrens.

3. Jakob Johansson (AEK Aten)
Fullblodsproffset tuffade på med stabila insatser i Grekland och AEK Athen. Plötsligt kom chansen i landslaget i den tuffa VM-kvalmatchen mot Frankrike. Gjorde succé i kvaldebuten mot ­tuffaste tänkbara motstånd. Förbundskaptenen Janne Andersson ser en blivande Stefan Schwartz i Jakob.

Årets Nykomling
(Prisutdelare: Susanne Wiklund Björk)

1. Per Rehnlund (Trollhättans FDK)
Per debuterade som assisterande domare i superettan och fick totalt 29 uppdrag på linjen. Gjorde också allsvensk debut med fyra matcher och blev dessutom uttagen till fyra ungdomslandskamper.

2. Nora Högfäldt (Kumgang Taekwondo)
Nora slog igenom under 2016 genom att vinna alla tre tävlingarna som ingick i Svenska Cupen för juniorer 59 kilo. Detta tillsammans med ett flertal framskjutna placeringar i och utanför Sverige har gjort att Nora rankas etta i Sverige för juniorer -59 kg. Som kronan på verket fick Nora även representera Sverige junior-VM i Kanada i november 2016.

3. Kristoffer Karlsson (SMK Trollhättan)
Svensk mästare i rally i sin klass, otrimmat fyrhjulsdrivet. Utkämpade som fyra i utgångsläget en rasande kamp med ett par konkurrenter i den sista deltävlingen i Uppsala och drog till slut längsta strået. Gjorde under 2016 sin första hela säsong i SM-serien.

Årets Förening
(Prisutdelare Maria Stjernkvist)

1. KFUM Trollhättan
Har medvetet satsat på att vara en klubb för alla och har för närvarande drygt 400 medlemmar. Under 2016 hade KFUM 16 ungdomslag och två seniorlag i seriespel och ambitionen är att 2020 ha tio flick- och lika många pojklag samt fyra seniorlag igång. Klubben arrangerar Klasshandbollen med 1500 ungdomar igång. KFUM bedriver verksamhet i sex idrottshallar. KFUM Trollhättan är en förening med ekonomin i balans och jobbar aktivt med jämställdhet, för närvarande 51 procent flickor och 49 procent pojkar.

2. NIF Gymnasterna
En av Trollhättans största föreningar med över 1 000 medlemmar. Det finns över 90 engagerade ledare i över 50 olika grupper runtom i staden. NIF lyckades driva igenom en lång dröm och önskan om att få en egen specialhall för gymnastik under 2016. Den största delen av de aktiva gymnasterna är flickor.

3. Trollhättans SOK
En ung och framåt 80-åring som levererar på alla nivåer och är en klubb där alla är välkomna och lika mycket värda. Klubben har 700 medlemmar fördelade på olika sektioner som gör ett stort arbete året om. Orienterande ungdomar ligger i topp i samtliga klasser från 20 år och yngre. Klubben har ett 100-tal ledare som ser till att ungdomar, vuxna och veteraner trivs tillsammans. TSOK erbjuder också tävlingar i form av Kraftprovet, Vikingaträffen, Åkes poängterräng och Marathonstafetten.

Årets Ledare
(Prisutdelare: Bodil Resare & Toni Andersson)

1. Eva Wikman (Trollhättans BoIS)
Har med ett stort engagemang kämpat för att vända en krisande förening till en klubb i balans. Trollhättans BoIS har under Evas ledning vuxit till en framgångsrik plats för både kamratskap och idrott. 2016 gav också stora idrottsliga framgångar med herrlagets avancemang till division 3 och kombinationslaget på damsidan, där TBoIS ingår och som är klart för division 2, som kronor på verket.

2. Kent-Arne Svensson (Trollhättans HC) & Christian Nilsson (Gripen Trollhättan BK)
Två herrar som gjort starka insatser för damidrott i två traditionellt mansdominerade idrotter. Har lyft tjejidrotten i Trollhättan och satt både hockey- och bandysporten på kartan med sitt naturliga och engagerade ledarskap.

3. Jan Borgstedt (Trollhättans Badmintonförening)
Har genom oändligt många ideella arbetstimmar satt Trollhättan på kartan som en av de bäst organiserade och mest drivande föreningarna inom svensk badminton. Har gjort stora insatser för att få till nya Innovatumhallen och drog dessutom ett tungt lass vid SM-tävlingarna i Älvhögsborg.

Årets Manliga Idrottare
(Prisutdelare: Tina Törner)

1. Nils van der Poel (SK Trollhättan)
Landets mest lovande skrinnare lade skridskorna på hyllan som 18-åring, men ångrade sig. 2016 var han tillbaka med svenskt rekord på 10 000 meter i Heerenveen på tiden 13.04,79. Ingen svensk har någonsin åkt sträckan snabbare och Johan Röjlers elva år gamla rekord rök med ­nästan fyra sekunder. En världsåkare med siktet inställt på OS i sydkoreanska Pyongyang.

2. Kristian Karlsson (Düsseldorf)
Kristian blev fransk ligamästare med sitt klubblag AS Pontoise Cergy och vann även Champions League efter en finalrysare mot Robert Svenssons Eslöv. Han blev fyra i World Cup och deltog i OS i Rio. Låg vid årets utgång 24:a på världsrankingen i en mycket konkurrensutsatt världssport.

3. Mikael Westerbäck (TSV Trittau)
Föll i semifinalen mot guldvinnaren Gabriel Ulldahl i hemma-SM i Älvhögsborg. Mikael tog det stora steget ut i Europa och blev proffs i Bundesligalaget TSV Trittau under 2016. Låg runt 130 på världsrankingen vid utgången av 2016 och var sexa på Sverigerankingen.

Årets Kvinnliga Idrottare
(Prisutdelare: Torbjörn Nilsson)

1. Marianne Ahlborg (Skoftebyns AIS)
Marianne Ahlborg tillhör den absoluta Sverigeeliten i boxning och debuterade i december i landslaget i boxningslandskampen mot Finland i Arena Älvhögsborg. Hon vann Golden Girl i Borås och Hilleröd Box Cup i Danmark, en av Nordens största boxningsturneringar, och tog även SM-brons i sin klass.

2. Felicia Nolåker (Trollhättans Sportryttare)
Med en aldrig sinande energi och hög ambition kvalificerade sig Felicia för start i svår klass i dressyr under 2016. På regional nivå är Felicia rankad etta av alla seniorer i distriktet redan vid 23 års ålder. Tillsammans med sin förstahäst Domani Vengo rankas ekipaget tvåa och som ryttare rankas Felicia trea i hela landet på regional nivå.

3. Linda Danielsson (Trollhättans Badmintonförening)
Linda Danielsson bidrar verksamt till att Trollhättans badmintonförening tillhör den absoluta toppen av division 1. Hon är rankad nia i Sverige i såväl singel som dubbel. Under 2016 vann hon bland annat DM och kvalade in till huvudtävlingen i Europatourtävlingen Polish Open. Linda tränar stenhårt, två pass om dagen, för att etablera sig i den absoluta Sverigeeliten.

Årets Eldsjäl
(Prisutdelare: Håkan Mild)

1. Birgitta Östberg Olsson (NIF Gymnasterna)
Har under 30 år som ordförande varit en starkt bidragande orsak till att NIF-gymnasterna är en av stadens största föreningar. Alla som någon gång haft gymnastik vet vem Birgitta är. Har varit starkt bidragande till den specialhall för gymnastik som under 2016 blev verklighet. Har också varit en stor del av Gymnastikförbundets verksamhet i Väst då hon under 20 år utbildat nya ledare i regionen.

2. Eje Grönquist (KFUM Trollhättan)
Många i Trollhättan vet vem Eje är – eller har hört hans röst. Har under flera decennier lagt ner ett ofantligt stort arbete i KFUM Trollhättan. Jobbar dagligen ideellt på föreningens kansli och ansvarar för allt från schemaläggning av ungdomsmatcher till utbildning av ungdomsdomare och föreningens engagemang i externa arrangemang. Dessutom populär speaker när det vankas större idrottsevenemang i Trollhättan.

3. Astor Johansson (Trollhättans Bordtennisklubb)
Har under decennier varit Mister bordtennis i Trollhättan. Med sitt uppoffrande och prestigelösa arbete ligger han bakom många framgångar som klubben skördat. Vi minns VM-meriterade bröderna Björn och Tommy Danielsson, Anneli Hernvall och på senare år Robert Svensson och landets just nu bästa spelare Kristian Karlsson som russinen i kakan. Astor har varit mannen bakom det mesta, från planering av verksamheten till genomförande av egna arrangemang och tävlingar.

I siffror

843 st

har besökt evenemanget på Trollhättan.com

POPULÄRT I Trollhättan JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Trollhättan.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Trollhättan. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Maj