NU-sjukvårdens mål inför 2016 är att minska kostnaderna med 120 miljoner kronor. Nu föreslår styrelsen att stänga ytterligare vårdplatser.

"För att uppnå en ekonomisk balans krävs fler omfattande åtgärder vilket innebär att delar av vissa verksamheter måste prioriteras bort", går det att läsa i NU-sjukvårdens handling från senaste styrelsemötet.

Bland annat kommer avdelning 45 stängas ned helt, vilket innebär att omkring 30 vårdplatser försvinner. Dessutom föreslås att en avdelning inom medicinområdet stängs med 24 vårdplatser, att antalet vårdplatser inom kirurgi och ortopedi minskar med runt 10 stycken och att 7 vårdplatser på barnavdelning 23 tas bort.

Sammanlagt ska nedskärningarna om 71 vårdplatser minska kostnaderna med 63 miljoner kronor.

Det föreslås även att neddragningar ska genomföras inom ortopedteknik och att delar av verksamheten överförs till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och att den slutna barn- och ungdomspsykiatrivården samordnas regionalt. Dessutom föreslås en effektivisering av intensivvården genom bland annat förändringar av lokaler samt ett minskat antal anställda i ledningskansliet.

Totalt beräknas åtgärderna minska kostnaderna med 91 miljoner kronor, där nedstängningen av en avdelning inom medicinområdet uppskattas bidra till den största minskningen.