Fler och fler har svårt att få pengarna att räcka till hyran. Kronofogdens statistik är tydlig, antalet vräkningar har tredubblats.

Antalet människor som vräks från sina bostäder ökar. Från 2012 till 2013 har vräkningarna i Trollhättan nästan tredubblats, från 13 fall till 31, och det ser inte ut att bli bättre.

- Hyresvärdarna har blivit tuffare. Har inte hyran kommit in tio dagar efter betalningsdatum skickas ärendet till inkasso, berättar Christina Vallgren, områdeschef på socialförvaltningen.

- Ibland hjälper det inte att vi går in och betalar, det kan handla om hyresgäster som orsakar störningar och då vill inte bolaget ha kvar hyresgästen ändå. Men vi gör allt vi kan för att stötta, vi erbjuder bland annat samtalstid till alla som får betalningsanmärkningar för hyran.

Kommunala bostadsbolaget Eidar, med 6 000 lägenheter, stod för tio av de 31 vräkningarna under förra året och ekonomichefen Owe Lång tror att antalet avhysningar kommer att bli ungefär det samma i år. Och många av de drabbade är yngre människor.

-  Vi har svårt att påverka hur våra hyresgäster har det ställt. Men vi gör vad vi kan för att underlätta för hyresgästen. Om vi tror att det kan lösa problemet kan vi erbjuda avbetalningsplaner och rådgivningstid.