Västtrafik kommer fortsätta att höja sina priser de närmsta tre åren. Det skriver GöteborgsPosten.

Räkna inte med billigare kollektivtrafik i framtiden. Västtrafik tvingas att höja sina priser med fem procent varje år de närmsta tre solvarven. En höjning som egentligen inte är tillräcklig.

Så sent som i januari i år höjdes priserna med i genomsnitt 5,7 procent och nu väntar alltså ytterligare höjningar. Det för att kunna utveckla kollektivtrafiken till det bättre. Västtrafik önskar dessutom höja priserna med en till två procent extra varje år. Dock står det fast att priserna ej kommer höjas med mer än fem procent.

- Majoriteten i regionfullmäktige och kollektivtrafiknämnden är eniga om att taxorna inte får höjas med mer än fem procent om året, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick (mp) till GP.

Som följd av maxgränsen letas nya sätt att kunna driva verksamheten till lägre kostnader, samt så kan det hända att regionen behöver bidra med mer pengar. Utsikten när det kommer till sparande är dock limiterad, vilket kan innebära att den planerade utvecklingen av kollektivtrafiken kan komma att stoppas.

Samtidigt menar man att den årliga prishöjningen inte är akut, då Västtrafik sparade mer pengar än väntat under förra kalenderåret.

- Vi hamnade 55 miljoner kronor bättre än budget 2014. Vi hade mindre kostnader än beräknat för bussbränsle och tågtrafiken var billigare än budgeterat, berättar Leif Blomqvist (s), avgående styrelseordförande i Västtrafik, för tidningen. 

- Det är nog bra att inte höja med mer än fem procent om året. Jag tror resenärerna tycker det är acceptabelt med fem procent men större höjningar skulle upplevas som orättvisa.