Fordonsindustrin i Västsverige ligger risigt till om regeringens nya budgetproposition går igenom. Där föreslås nämligen att det statliga riskkapital om flera miljarder kronor ska omdirigeras. Det rapporterar SVT Västnytt.

När SAAB gick i konkurs under 2009 beslutade den sittande regeringen att skjuta till tre miljarder kronor i syfte att stärka fordonsindustrin. Det statliga riskkapitalbolaget Fourier Transform bildades och fram till i dag har över 1,2 miljarder kronor investerats i runt 25 företag. Ett av dessa är ingenjörsbolaget Vicura, med bas i Trollhättan.

- Vi har tillsammans med vårt systerbolag skapat 250 arbetstillfällen i Trollhättan och jag tror att det funnits en risk att kompetens efter SAABs konkurs hade spritts för vinden om vi inte hade gått in och skapat dessa bolag, säger Vicuras VD Magnus Lundblad till Västnytt.

Om regeringens proposition går igenom blir det dock inget mer statligt riskkapital för fordonsindustrin. Regeringen föreslår istället att Fourier Transform ska satsa på läkemedel samt bio- och miljöteknik. En omdirigering som kan bli katastrofal för industrin anser underleverantörernas branschorganisation FKG.

- På ren svenska är det ett korkat och ogenomtänkt förslag, säger FKGs VD Fredrik Sidahl till Västnytt. Det behövs långsiktighet när man startat upp ett företag och det är där det statliga riskkapitalbolaget skulle skilja sig från de privata.

Samme man anser att företag riskerar att stanna i tillväxten om de nu inte får det kapital som är behövligt, skriver Västnytt.

Hos Trollhättebolaget Vicura byggs en viss oro upp av regeringens budgetproposition. Det är än dock klart hur företaget kan komma att påverkas av förslaget.

- Vi har kraftiga expansionsplaner. Vi öppnar kontor i Göteborg och har tidigare öppnat i Indien och då är det klart att långsiktighet och förutsägbarhet är viktigt, säger Magnus Lundblad.