I sommar blir Stellan Vinthagen, lektor vid Högskolan Väst, världens första professor i ickevåld och civilt motstånd.

I avhandlingen "Ickevåldsaktion - en social praktik av motstånd och konstruktion" beskriver Stellan Vinthagen hur fredliga motståndsrörelser kan nå framgång. Hans forskning handlar bland annat om ickevåldsmotstånd, konflikthantering och social förändring, och tillsammans med andra forskare studerar han hur motståndsgrupper arbetar för demokratisering i bland annat Kambodja, Palestina och Indien.

Hans professur finns på University of Massachusetts i USA och är av den gamla sorten, där inte en professor kan bli avsatt.

- USA beter sig i många avseenden imperialistiskt och många av aktivistgrupperna riktar sin verksamhet mot just sitt eget land. Det är klart att ett sådant arbete kan vara kontroversiellt och därför är det bra med anställningstrygghet, menar Stellan Vinthagen.

Den blivande professorn har levt som han lärt. Under 1980- och 90-talen deltog han i flera fredliga aktioner mot JAS 39 Gripen och Bofors. Och han blev fängslad av israelerna på Ship to Gaza-fartyget Estelle.

- Det är första gången som min tid i fängelse betraktats som en merit i akademiska sammanhang, säger han på Högskolan Västs hemsida.