Väntetiderna inom cancervården har minskat i år. Det skriver P4 Väst.

Under sommaren förra året kunde det dröja upp emot åtta veckor från sjukdomsbesked till behandlingsstart för en cancerpatient. I år har NU-sjukvården lyckats korta ned tiderna.

- Det ser mycket bättre ut den här sommaren, vi har en mycket mindre påverkan med antalet patienttider, berättar Ulrika Tängfors, områdeschef opererande specialiteter i NU-sjukvården, för P4 Väst.

Sommartid är vanligtvis den tid på året då väntetiderna är som längst, som följd av flertalet faktorer. Bland annat går erfarna specialistläkare på semester, vilket resulterar i ett mycket stort hål att fylla. För att försöka minska väntetiderna har NU-sjukvården gått in från flera håll.

- En sak är samarbetet med kirurgimottagningen, en annan att vi har haft onkolog på plats mycket mer den här sommaren, säger Tägnfors.

Dessutom kan den nationella satsningen på förkortade väntetider inom cancervården ha påverkat sommarens utgång. Officiellt ska regeringens miljonsatsning inte ge effekt förrän till hösten, dock menar Tängfors att det redan nu går att se förändringar.