Med syfte att öka integrationen, samt skapa en insikt för människor med olika bakgrund, har Trollhättans kommunala skolor dragit i gång ett nytt projekt - Vänklasser.

I projektet deltar årskurs 7-klasser från nio olika skolor inom Trollhättans kommun, som ges chansen att träffa elever från andra stadsdelar.

- Vi hade en demokratidag där elevrådsrepresentanter tyckte att detta bar en bra idé för att öka förståelsen för varandra. Det finns många, både unga och vuxna, i Trollhättan som knappt varit utanför sin stadsdel. Nu får man möjlighet att möta varandra i naturliga former, berättar Strömslundsskolans rektor Tomas Granat i ett pressmeddelande.

Vi två tillfällen i mars, april och maj månad kommer Vänklasserna att paras ihop och träffas i N3:s lokaler. Där kommer eleverna få arbeta med kontaktskapande med en pedagog, deltaga i aktiviteter, se utställningen "Vi är romer" samt lyssna på föreläsning med den palestinska konstnären Mahmoud Abbas.

- Vi hoppas att detta kommer att göra det lättare att skapa band och öka integrationen bland unga. Vår förhoppning är att detta ska fortsätta över tid och vara en naturlig del i skolgången för årskurs 7-9, säger Granat.

De deltagande skolorna är Lyrfågelskolan, Sjuntorpsskolan, Paradisskolan, Stavreskolan, Skogshöjdens Skola, Strömslundsskolan, Kronan, Hjortmosseskolan och Sylteskolan.