Trollhättan Energi testar just nu vattnet i Vänern, som i framtiden kan komma att användas som intag för Trollhättans dricksvatten.

Under drygt ett år framöver ska Trollhättan Energi genomföra provtagningar av råvattnet i Vänern. Därefter fattas beslut om vattnet ska användas som dricksvatten för trollhätteborna.

- Vi kommer att göra mätningar på tre olika punkter som är intressanta som intag, varav den första ligger ungefär 1,5 kilometer ut från Nordkroken, berättar Johanna Hilding, processingenjör TEAB, i ett pressmeddelande.

Den provtagning som nyligen inleddes är en angelägen del i att fastställa vattnets kvalitet. Ju bättre råvattnet är, desto enklare blir det sen att framställa dricksvattnet. Den långa tidsperioden för mätningarna är nödvändig då råvattnet kan variera mellan de olika årstiderna.

I dagsläget hämtas råvatten från Göta Älv, strax intill Stallbackabron, vilket inte är optimalt. Bland annat finns det avloppsreningsverk uppströms och älven är smal samt trafikerad.

- Det finns faktorer som kan påverka vårt råvatten negativt om något händer. I Vänern kan vi hålla oss längre ifrån reningsverk och fartygsleder och då blir dess påverkan inte så stor. Dessutom är vattendjupet större, vilket också är en fördel för oss, förklarar Hilding.