Högskolan Västs specialistsjuksköterskeexamen får kritik av Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

UKÄ har utfört en kvalitetsutvärdering av Sveriges specialistsjuksköterskeutbildningar, som publicerades under morgonen. Där framgår det att vissa av de utbildningar som Högskolan Väst erbjuder inte uppfyller kvalitetskraven. De utbildningar som utvärderats vid Högskolan Väst är specialistsjuksköterskeexamen samt magisterexamen i omvårdnad. Magisterexamen i omvårdnad får omdömet Hög Kvalitet av UKÄ medan specialistsjuksköterskeexamen får omdömet Bristande Kvalitet.

- Naturligtvis tar vi allvarligt på den kritik som framförts. Samtidigt ser vi att i exempelvis Distriktssköterskeutbildningen får två av de sex utvärderade examensmålen det allra högsta betyget - Mycket Hög Kvalitet - vilket visar att mycket av det vi gör fungerar bra, säger högskolans prefekt för Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Eva Brink i ett pressmeddelande.

Av de totalt 134 utvärderade utbildningarna runt om i landet får 79 stycken omdömet Bristande Kvalitet, medan endast sju får omdömet Mycket Hög Kvalitet.

- Vi ska nu noggrant sätta oss in ordentligt i vad kritiken består av. Utifrån detta får vi fortsätta vårt kvalitetsarbete och inrikta våra åtgärder främst på de kritiserade aspekterna, säger Eva Brink.