Tre förslag till det nya Drottningtorget presenteras nu för trollhätteborna, som har chansen att tycka till om den centrala mötesplatsens framtid.

På andra våningen i Odenhuset pågår fram till den 14 maj en utställning med tre förslag på Nya Drottningtorget. Det är arkitekturfirman Temagruppen som tilldelats uppdraget att ta fram tre alternativ på hur torget kan se ut - och nu har trollhätteborna själva chansen att välja sin favorit.

Tycker till gör du antingen i anslutning till utställningen eller via kommunens hemsida.


Det Gröna Torget

Det gröna torget har utformats med inspiration av en trädgård. Tanken är att skapa en grön oas på ett modernt torg. Här finns en trädgård där det alltid blommar - från februaris trollhassel till novembers höstkrokus - med gott om parksoffor och sittkuber, en stor gräsyta med plats för avkoppling, en näckrosdamm samt bodar mot torggatan med möjlighet till torghandel och servering. 

En paviljong av glas och guldfärgad plåt pryder torget och rymmer kanske ett café, turistinformation och ett orangeri. Dessutom en lekplats inspirerad av sagornas näckrosdamm, en "folkets rabatt" som årligen röstas fram efter förslag från trollhätteborna själva samt en stor öppen plats med utrymme för lek och umgänge likaväl som en plats för tal och framträdanden.


Framtidens Torg

Framtidens Torg är ett torg utöver det vanliga - en plats för alla. Här är ledordet flexibilitet och ambitionen är att skapa ett urbant torg som blir en naturlig mötesplats i staden. 

Golvet inspireras av vattenkraftstationen Olidan med natursten och betongmarksten lagt i ett storskaligt mönster och här ryms bland annat en stor multifunktionell yta för aktiviteter så som basket, fotboll, dans och skridsko. Vid större evenemang kan ytan bli ett med torget. Sittytor utformas med en gammal Saab-logga i form av ett flygplan som inspiration.

I anslutning till Kungsgatan placeras en stor vattenanläggning, torget får två byggnader där fasaderna utgörs av trappor och på så sätt gör taken tillgängliga för allmänheten. Byggnaderna som förslagsvis kan rymma bibliotek, café eller turistbyrå får dessutom effektfulla ljusinstallationer. 


Vardagsrummet

Vardagsrummet inspireras av Trollhättans närhet till älv och skog. Torget får ett markmönster som grundas på konturerna från Göta Älv och blir en hel plats, där de enda upphöjda kanterna återfinns vid busshållplatserna.

Fontänen blir kvar på sin plats och kompletteras av en ångande dimanläggning samt soffor i bästa solläge. De öppna ytorna är skatevänliga och erbjuder plats för torghandel, skridskobana och scen. Häckarna mot den befintliga allén tas bort, vilket öppnar upp mellan arkad och torg.

En saluhall inspirerad av Torvehallerne i Köpenhamn uppförs i hörnet mot Torggatan/Kungsgatan och skapar aktivitet. Saluhallen binds ihop av två paviljonger med skärmtak och fasaden inspireras av Olidans vattenkraftstation.