Det har snart gått två år sedan ett nytt sopsystem infördes i kommunen - och trollhätteborna ger tummen upp.

För närmare två år sedan bytte Trollhättans Stad sopsystem och ett kärl blev två. Nu visar en undersökning genomförd på uppdrag av Trollhättan Energi att kunderna anser de nya systemet, där ett kärl används för restavfall och ett annat för matavfall, vara bättre än det tidigare. 

- Det här är ett fantastiskt bra resultat, bättre än vi trodde. Trollhätteborna är duktiga på att sopsortera och återvinna, med det visade sig att de kunde bli ännu bättre. Det nya systemet är bra både för plånboken och för miljön, kommenterar Bengt Peterson, renhållningschef hos Trollhättan Energi, i ett pressmeddelande.

Av undersökningen framkommer att en av tre sorterar ut och återvinner mer med det nya systemet än vad de gjorde med det gamla. Samtidigt som 90 procent av trollhätteborna uppger sig vara duktiga på att separera restavfall från matavfall.

- De få kunder som inte är nöjda framhåller i de flesta fall att det gröna kärlet töms för sällan. Det, ställt mot att en tredjedel tycker de blivit bättre på att sortera och återvinna, visar trots allt att den miljömässiga vinsten med att hämta restavfall var fjärde vecka är stor.

Trollhätteborna uppger dessutom att de är nöjda med den service som ges gällande hämtning av avfall och att servicen är värd sitt pris.

- Villaägarna kunde få lägre taxa om man sorterade väl, och det har de flesta fått - tack vare att de är duktiga på att sortera, avslutar Peterson.