Det har länge tvistats om huruvida Polismyndigheten i Västra Götaland ska få betalt för sina insatser under stadsfestivalen Fallens Dagar. Kommunen har överklagat flera gånger - och fått rätt, fram till i år. Det rapporterar TTELA.

Kammarrätten dömde i somras till Polismyndighetens fördel när det fastslogs av Högsta Förvaltningsrätten att Göteborgs Kulturkalas hade ett vinstsyfte. Då menade kammarrätten att festivalen i Trollhättan var av samma slag, trots kostnadsfria konserter och aktiviteter för besökarna. Fallens Dagar ansåg nämligen arrangeras med målsättning att öka lönsamheten för företag i centrum.

Förvaltningsrätten har nu prövat hur stor summa Trollhättans Stad blir skyldig Polismyndigheten i Västra Götaland för de insatser som gjorts under 2012 och 2013 i samband med festivalen. Enligt TTELA är summan oklar av domen, då Polismyndigheten begär 481 740 kronor per år, medan den egentliga kostnaden för eventet 2012 var 40 000 kronor mindre. Därmed kan Trollhättans Stad komma att betala allt mellan 882 240 till 963 480 kronor.

Vid årskiftet till 2014, förändrades lagen, vilket gör att Polismyndigheten inte kan ta betalt för festivalen i framtiden.