Nu är det inte långt kvar till premiärvisningen av vad som skall komma att bli ett rullande schema med filmvisningar på Hebeteatern i Trollhättan. Trollhättan.com tog kontakt med filmstudions arrangörer för att få veta mer om höstens filmer.

Premiären inför årets första filmvisning som arrangeras av Trollhättans filmstudio närmar sig med stormsteg. En bred blandning av olika filmer kommer att visas på Hebeteatern under onsdags- och söndagsstudion.

Premiärvisningen går av stapeln på söndagen den 14e september när filmstudion visar filmen Philomena som bygger på en verklighetsbaserad historia.

Varje film har sin egen karaktär och tanken är att medlemmarna ska kunna diskutera filmernas innehåll och dela sina åsikter.

Att titlarna blivit många råder det ingen tvekan om. Filmstudion har valt att visa filmer under både våren och hösten. Teamet som väljer ut vilka filmer som kommer att visas består av medlemmar och föreningens styrelse med Jan Faxér i spetsen.

-Utan att sticka ut hakan för mycket kan vi påstå att vi har koll på den aktuella filmrepertoaren på biograf, filmfestivaler, dvd och stömmad film.

Jan berättar för Trollhättan.com att filmstudion sammanställt en lista med olika filmer under våren och hösten, det brukar bli 50-60 titlar.

-Vi vill att respektive söndags- och onsdagsstudio ska erbjuda ett urval av film från olika delar av världen och att olika teman och filmstilar ska komma till tals.

Bland filmerna som kommer att visas på söndagarna finns en rad smarriga titlar uppskrivna. Allt från guldbagge-filmer till välgjorda dokumentärer och filmer som uppmärksammats på filmfestivalen i Cannes.

Den som önskar bli medlem kan gå in på www.filmstudion.nu och förköpa ett medlemskort. Priset för medlemskortet som ger dig tillträde till onsdags- eller söndagsstudion är 200 kr och då ingår filmvisning av 7 filmer inklusive lunchbio. Filmerna visas kl 18:30 på Hebeteatern i Folkets Hus, Trollhättan.

- Vi hoppas att medlemmarna, var och en på sitt sätt, uppskattar filmerna. Riktigt roligt är när en medlem upptäcker en film de aldrig skulle sett om det inte var för filmstudion. Säger Jan Faxér till Trollhättan.com

Här kommer ett smakprov med trailers på några av filmerna som visas i filmstudion! (Programlistan finner du längre ner i artikeln).

Program hösten 2014:

Söndag 14/9 kl. 18.30
Philomena
Regi: Stephen Frears (Storbr./USA/Fra.2013) 98 min.
Judi Dench öppnar höstens filmstudio. Irländskan Philomena tvingades i tonåren adoptera bort sin son. Efter 50 års ovisshet söker hon försoning och får hjälp av en cynisk journalist spelad av Steve Coogan. En verklighetsbaserad historia.

Söndag 28/9 kl. 18.30
Återträffen
Regi: Anna Odell (Sve.2013) 88 min.
Uppmärksammad och guldbaggebelönad regidebut av Anna Odell. Precis som i filmen fick hon ingen inbjudan till återträffen med klass 9C 20 år efter examen. En blandning av dokumentär och spelfilm om mobbning, hierarkier och ledarskap.

Söndag 12/10 kl. 18.30
Optimisterna (dok.)
Regi: Gunhild Westhagen Magnor (Nor. 2013) 93 min.
Sedan 40 år tränar Optimisterna volleyboll i norska Hamar. Laget består av damer i åldrarna 66 ? 98 år! Nu har de bestämt sig att spela en match mot det svenska herrlaget Krutgubbarna där den äldste bara (!) är 90 år. Humor och livsglädje utlovas.

Söndag 26/10 kl. 18.30
Sådan far, sådan son
Regi: Hirokazu Kore-eda (Jap. 2013) 121 min.
Arkitekten Ryota, gift med Midori får beskedet att den sexåriga sonen Keita inte är deras barn: deras son har växt upp i en annan familj efter en förväxling. Sjukhuset råder familjerna att byta. Kan man lämna bort någon man uppfostrat som sitt barn?

Söndag 9/11 kl. 18.30
Inside Llewyn Davis
Regi: Ethan och Joel Coen
(USA 2013) 104 min.
Platsen är Greenwich Village i New York och året 1961, när vi följer folkmusikern Llewyn Davis, spelad av Oscar Isaac under en vecka då han övernattar hos vänner, lånar pengar och jagar spelningar. En tidsskildring från när Bob Dylan slog igenom.

Söndag 23/11 kl. 18.30
The Selfish Giant
Regi: Clio Barnard (Storbr. 2013) 91 min.
Trettonåringarna Arbor och Swifty har födgeni i sin fattiga uppväxtmiljö i norra England. En skrothandlare utan skrupler erbjuder bra betalt för kopparkabel. Valet är enkelt för grabbarna ? trots riskerna skippar de skolan för att göra sig en hacka.

Söndag 7/12 kl. 18.30
Det förflutna
Regi: Asghar Farhadi (Fra./Ital./Iran 2013) 130 min.
Efter fyra års separation kommer Ahmad från Teheran åter till Marie i Paris, där hon bor med de båda barnen - skilsmässan ska nu bekräftas. Ahmad uppdagar att Marie har något att dölja. Bérénice Béjo vann guldpalmen i Cannes för rollen som Marie.

Onsdag 17/9 kl. 18.30
Gloria
Regi: Sebastián Lelio (Chile/Spa. 2013) 110 min.
Gloria är en levnadsglad, självständig kvinna, skild och med vuxna barn. Det är på en klubb i Santiago som hon träffar Rodolfo, en före detta marinofficer och passionen är ett faktum. Paulina García vann silverbjörnen i Berlin för rollen som Gloria.

Onsdag 1/10 kl. 18.30
Stockholm Stories
Regi: Karin Fahlén (Sve. 2013) 97 min.
Fem mänskliga öden i Stockholm. Människor som rör sig kring Slussens restaurang Gondolen, men till synes saknar inbördes relation. Marie Richardson, Cecilia Frode, Jonas Karlsson med flera i filmen byggd på Karlssons novellsamling Det andra målet.

Onsdag 15/10 kl. 18.30
Den stora skönheten
Regi: Paolo Sorrentino (Ital./Fra. 2013 142 min.
En färgstark film från ett Rom vars nattliv befolkas av författare, konstnärer, uppkomlingar, politiker och mafiosos. En värld som vår guide, den mondäne författaren Jep Gambardella regerar i. Oscarbelönad som bästa utländska film.

Onsdag 29/10 kl. 18.30
A Touch of Sin
Regi: Jia Zhangke (Kina 2013) 133 min.
En berättelse om klasskillnader och kamp för överlevnad i dagens Kina där filmen förbjudits. Vi följer fyra människor som konfronteras med den skenande ekonomins baksidor, där hänsynslös nyrikedom och migrationsarbete ofta orsakar brutalt våld.

Onsdag 12/11 kl. 18.30
Ilo, Ilo
Regi: Anthony Chen (Sing. 2013) 99 min.
I Singapore arbetar den unga Terry från Filippinerna som hemhjälp i familjen Lim bestående av pappa Teck, den höggravida hustrun Leng och den tioårige sonen Jiale. Terry vinner Jiales förtroende, vilket skapar ytterligare spänningar i hushållet.

Onsdag 26/11 kl. 18.30
Tålamodets sten
Regi: Atiq Rahimi (Afgh./Fra.Tyskl./Storbr.) 2012
I krigets Afghanistan sitter en ung kvinna vid sin mans sjukbädd. Hon börjar berätta om sitt liv för sin medvetslöse man, och för första gången vågar hon ta plats. En berörande film om kvinnors livsvillkor i ett ålderdomligt och mansdominerat samhälle.

Onsdag 10/12 kl. 18.30
Regi: (USA 2013) 117 min.
Trefaldigt Oscarbelönad film om Ron Woodroof, en narkoman som 1985 får HIV-diagnos. Läkarna ger honom 30 dagar att leva, men han inleder storskalig smuggling av en ny bromsmedicin och skapar Dallas Buyer?s Club för alla drabbade.