Trollhättan är en av landets mest pendlingsbara städer. Det visar en undersökning från tjänsteutvecklingsföretaget Samtrafiken.

När Samtrafiken sammanställer Sveriges mest pendlingsbara städer, hamnar Trollhättan på en 15:de plats.

Det är andra året någonsin som undersökningen genomförs, där pendlingsmöjligheterna i morgontrafiken in till 31 av landets största kommuner granskas. Med max en timmes resväg är det sammanlagt möjligt att pendla med kollektivtrafiken in till kommunerna från 39 020 kvadratkilometer. I snitt finns det 757 hållplatser runt områdena där kollektivtrafiken kan användas för att ta sig in till städerna på under en timme.

- Att kunna bo på en plats och samtidigt ha möjligheten att resa kollektivt till arbetet är avgörande för Sveriges utveckling. Vår granskning visar att vi har mycket kollektivtrafik i Sverige för den som vill lämna bilen hemma och ta tåget eller bussen i stället, berättar Gerhard Wennerström, VD Samtrafiken, i ett pressmeddelande.

Städernas pendlingsbarhet och slutgiltiga ranking har i undersökningen baserats på tre variabler: hur lång är den längsta sträckan man kan resa kollektivt på en timme in till stan i morgonrusningen, hur stort är området runt staden man kan bo på och ha en timme in till stadskärnan samt hur många hållplatser man kan resa ifrån.

Den längsta sträckan som är möjlig att ta sig in till Trollhättan på under en timme, är från Göteborg med 74,9 kilometer. Sammanlagt finns 701 hållplatser som är möjliga att resa ifrån och ytan som täcks på en timmes pendlingsavstånd är 1 148 kvadratkilometer. 

Listan toppas av Stockholm, där det finns flest hållplatser inom pendlingsavståndet. Hack i häl följer Linköping, Uppsala och Göteborg.

- Till 11 av de 31 kommunerna kan man pendla som längst över 10 mil på en timme. Det finns goda möjligheter för den som vill bosätta sig på landet och pendla in till stan på många platser i Sverige.