Regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 uppnås hundra år för sent. Så ser verkligheten ut just nu om senaste årets trend fortsätter. Det finns dock kommuner som når målen redan inom tio år - en av dem är Trollhättan. Det visar en årlig undersökning från Miljöfordon Syd och Bisnode.

Trollhättan är en av landets tio bästa kommuner när det kommer till att uppnå en fossiloberoende fordonsflotta. Listan toppas av Stockholms Stad och Botkyrka Kommun som påverkar klimatet allra minst med en hög andel biofordon.

- De tio bästa kommunerna visar vägen. Trots att flera kommuner har en lång reda kvar till målet så är vår övertygelse att de kommer att se hur de bästa kommunerna gjort och göra likadant. Då kan alla kommuner nå fossiloberoende senast 2030, säger Jonas Lööf, verksamhetsledare på Miljöfordon Syd, i ett pressmeddelande.

Som det ser ut just nu minskar utsläppen av koldioxid något och antalet biofordon blir fler. Vid en liknande utveckling framöver kommer regeringens mål inte uppnås förrän om hundra år - 2130. Med undantag för landets främsta kommuner som till och med når målen innan den bestämda tidsgränsen.

För att nå de uppsatta målen inom kommun och landsting krävs det en större satsning på fordon med förnybar energi som drivmedel samtidigt som infrastrukturen behöver fortsätta byggas ut, menar Miljöfordon Syd.