Trollhättans kommun förbättrar sin position avsevärt när landets skolresultat rankas. Det rapporterar Västsvenska Handelskammaren som har undersökt skolresultaten i västsverige och hur de håller sig emot det nationella resultatet.

Bakom resultatet ligger en grund av sju, i synnerhet viktiga för ett konkurrenskraftigt näringsliv, parametrar. De faktorer som granskats är bland annat "andelen elever som nått målen i alla ämnen i årskurs 9", "andelen behöriga till gymnasiet" och "hur många elever som når grundläggande behörighet till högskola och universitet". I undersökningen har resultat från läsår 07/08 jämförts med läsåret 12/13.

Inom Fyrbodal är Trollhättan den kommun som förbättrat sin position allra mest i rankingen. Högst upp av kommunerna i området återfinns dock Sotenäs, som innehar plats 22 av 290.

Överlag "står skolkommunerna i Fyrbodal och stampar", då de kommuner som förbättrat sin position och de som fallit tillbaka tar ut varandra. Det skriver Handelskammaren.

- Läget är allvarligt inför framtiden. Rapporten visar på tre allvarliga tendenser. Våra barn och ungdomars förberedelsen inför framtiden har inte förbättras, arbetsgivarna kan inte garanteras en ökad kompetensinförsel till sin verksamhet och attraktionskraften för vårt område minskar. Vem vill ha sina barn i skolor där skolan levererar sämre resultat, säger Västsvenska Handelskammaren i Fyrbodals regionchef Lars Segelof i ett pressmeddelande.