Vid årsskiftet höjs skatten i 1 av 4 svenska kommuner. Störst höjning sker i Sotenäs - och Trollhättan. Det visar en rapport från Skattebetalarna.

Var fjärde kommun i Sverige kommer att få höjd skatt nästa år, samtidigt som endast två kommuner kommer att sänka kommunalskatten. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har beslutat om höjning, vilket innebär att fyrtio procent av landets invånare kommer att betala mer skatt under 2015.

Totalt har 21 kommuner beslutat att höja skatten, men i och med att även landstingen gör förändringar av sina skattesatser kommer sammanlagt 82 kommuner få högre kommunalskatt. 

Den största höjningen av kommunalskatten noteras i Sotenäs och Trollhättan, där landstinget har beslutat att höja skatten med 35 öre. Vilket ska läggas till den skattehöjning som beslutats av kommunerna med 68 respektive 60 öre. Totalt blir det en skattehöjning om 103 öre för Sotenäs invånare och en höjning om 95 öre för Trollhätteborna.

Skattebetalarna är en ideell, partipolitiskt obunden och medlemsbaserad organisation som arbetar för sänkt skatt och sparsamhet med den svenska befolkningens skattepengar.