Siemens i Trollhättan har varit med och framställt en anläggning som ska generera el till ett litet samhälle i Australiens "outback".

I den torra och karga delen av den australienska delstaten Queensland ligger det lilla samhället Mount Isa. Här finns ett kraftverk beläget, där Siemens i Trollhättan och Finspång har stått för konstruktionen av anläggningen. Målsättningen är att tillhandahålla den lokala gruvindustrin samt områdets invånare med elektricitet som framställs med minimal påverkan på miljön.

Kraftverket består av två stycken kraftblock, som båda kan drivas var för sig. Kraftblocken rymmer två gasturbiner och en ångturbin i kombicykel - ångan av de mycket heta avgaserna tas här till vara inom ångturbinen och genererar på så sätt en högre elverkningsgrad, än om de skulle drivas på egen hand.

- Vi är väldigt nöjda med anläggningen och med Siemens. Denna anläggning möter de tuffa kraven för ö-drift med snabba lastförändringar i kombination med en hög verkningsgrad och en toppmodern låg-emissionsteknologi, säger David Jones, General Manager för APA Group i ett pressmeddelande.

Hos Siemens turbinverksamhet i Finspång har konstruktionen av anläggningen ägt rum och företaget har dessutom ansvarat för leveransen av utrustningen för elgenerering. I Trollhättan har bland annat gasturbinerna tillverkats.

- Anläggningen som vi har levererat till Australien är ett bra exempel på en långsiktigt hållbar energilösning som också kan stödja det skiftande elbehovet från koppargruvan i området på ett effektivt sätt, säger Siemens Industrial Turbomachinery ABs VD Hans Holmström i pressmeddelandet.