Den amerikanska staden Tempe City och Trollhättan kan inom kort kalla sig vänorter.

I veckan fattade kommunfullmäktige beslut om att ingå vänortsavtal med Tempe City i Arizona USA, med syfte att byta erfarenheter och öka kunskap städer och länder emellan. 

Trollhättan fick en förfrågan från den amerikanska staden redan för sju år sedan och sedan dess har det skett utbyten. Under 2013 tecknades ett samarbetsavtal och nu tar kommunen alltså ytterligare ett steg i form av vänortsavtal.

I maj månad kommer kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund, stadsdirektör Annika Wennerblom, näringslivschef Dick Eriksson samt den internationella samordnaren Livio Benedetto resa till Tempe City för att skriva under det nya avtalet. På resan kommer även representanter från de två företagen Tooltec och Trestad Laser att följa med.

- Vänortsavtalet betyder att vi knyter våra städer närmare varandra. Utbytet kommer i första hand att vara inriktat på ungdom, kultur, näringsliv och utbildning, berättar Livio Benedetto i ett pressmeddelande.

Samarbetet kommer att fokusera till stor del på utbildning, där Högskolan Väst kommer att samverka med ett av USA:s främsta universitet: Arizona State University. Det kan även komma att ske elev- samt lärarutbyten på gymnasienivå.

- Genom avtalet får Trollhättan också tillgång till Tempes breda vänortsnätverk. Något som redan har resulterat i samarbete mellan Trollhättan och Regensburg i Tyskland, säger Benedetto.

Tempe City ligger beläget i den amerikanska delstaten Arizona, runt två mil från metropolen Phoenix. I staden bor 170 000 människor, varav 89 000 är studenter och 11 000 är anställda på Arizona State University.

Tempe City