Trollhättan är en av totalt fem studentstäder som kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom 30 dagar. Det visar den senaste bostadsrapporten från Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

I Trollhättan erbjuds samtliga studenter en bostad inom en månad från det att de gör en anmälan.

"Det har fungerat bra i flera år, och i stort sett alla får en bostad snabbare än så", skriver SFS i rapporten. "Det finns olika slags boendeformer att välja mellan, och studentkåren jobbar aktivt med att kontrollera att bostäderna håller god kvalitet".

- Bostadsgarantin är ett viktigt konkurrensmedel när det gäller att locka studenter och vi har tillsammans med bostadsbolaget Eidar, Studentkåren och Högskolan Väst arbetat hårt för att lyckas upprätthålla garantin, kommenterar Trollhättans Stads informationschef Peter Asp, i ett pressmeddelande.

- Just samverkan och att bostadsgarantin verkligen är prioriterad från politiskt håll är nyckelfaktorer för att vi lyckas ordna bostäder på en i övrigt het bostadsmarknad, konstaterar Asp.

Ytterligare fyra studentstäder, av sammanlagt 33 i landet, kan erbjuda ett tryggt boende inom den tiden - Örnsköldsvik, Skellefteå, Piteå och Karlshamn. I så många som tolv städer får studenterna inget erbjudande alls om boende under höstterminen, och städerna klassas därmed som "röda". Bland de röda städerna hittas bland annat landets största studentstäder Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund, men även städer så som Skövde och Karlstad.