Hyresgästföreningen varnar för att höga fasta avgifter motverkar energieffektivisering, vilket ska framgå av en studie av Nils Holgerssongruppen.

Höga fasta avgifter som leder till en 25-procentig nedgång av el-, fjärrvärme- och vattenförbrukning samt av sopmängden resulterar inte i en lika stor nedgång av kostnaden för konsumenterna. Det framgår av Nils Holgerssongruppens senaste studie i ämnet, var syfte har varit att framföra prisskillnaderna som existerar mellan landets kommuner samt att skapa en debatt som kan resultera i lägre konsumentpriser.

- Eftersom många av verksamheterna bedrivs i kommunala eller enskilda monopol är det viktigt att de granskas inte minst med avseende på priserna, säger Magnus Ejerhed, utredare Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Beroende på kommun skiljer sig möjligheten att minska sina kostnader genom att dra ned på förbrukningen. Det spelar även in vad konsumenten väljer att spara in på. Till exempel resulterar minskad vattenförbrukning samt minskad sopmängd i nästan ingen minskad totalkostnad överhuvudtaget. Däremot leder en 25-procentig nedgång av fjärrvärmeförbrukningen till en lika stor minskning av kostnaden.

Av rapporten framgår att höga fasta elkostnader endast leder till en prisnedgång om 15 procent vid en minskad elförbrukning på 25 procent. Det är en försämring från år 2011 då motsvarande siffra var 18 procent.

- När elbolagen väljer att ha höga fasta avgifter minskar lönsamheten vid effektivisering och därigenom minskar incitamenten att effektivisera, konstaterar Ejerhed.

 TAXORNA I TROLLHÄTTAN

TaxaMinskad förbrukningKostnadsbesparing 2015Kostnadsbesparing 2011
Fjärrvärme25 %24 %24 %
El25 %15 %18 %
VA25 %20 %23 %
Sophämtning25 %15 %27 %