Nu är det möjligt för yngre barn att åka med sina äldre syskon i skolskjutsen. Det skriver TTELA.

Det är utbildningsnämnden som genomfört en ändring i reglerna gällande skolskjuts efter begäran från en familj i Upphärad.

Upphäradfamiljens två äldre syson åker skolskjuts flertalet timmar efter det att det yngre syskonet slutat skolan för dagen. Då barnet inte kan vara hemma på egen hand får hen spendera tid på fritids, vilket innebär att rättigheterna till skolskjuts försvinner och ansvaret att hämta barnet faller på föräldrarna.

Familjen har därmed begärt att det yngsta barnet ska få kunna åka med sina äldre syskon för att inte vara kvar så länge på fritids.

Kommunens utbildningsnämnd har undersökt ärendet och hur det fungerar i andra kommuner. Då framkom att flertalet kommuner erbjuder "syskon-åkningen" vid mån av plats samt utan extra tillägg. Med det kommer även Trollhättan erbjuda familjer i liknande situationer skolskjuts framöver.

- Vi försöker vara mindre fyrkantiga, utan att tumma på principen att alla invånare ska behandlas lika, säger ordförande Mats Wiking, till TTELA.

För att yngre syskon ska få resa med skolskjutsen krävs att det finns plats i fordonet samt att det inte innebär en förändring av färdväg och ökad kostnad för kommunen.