I slutet av november samlas representanter från landets elevråd på Lyrfågelskolan i Trollhättan för årets elevrådskongress.

Inför den stora kongressen har skolan fått besök av utbildare från Sveriges Elevråd (SVEA), som har diskuterat elevinflytande med elever från hela kommunen.

- Vi får mer kunskap om vilka rättigheter vi som elever faktiskt har, vad vi har rätt till i klassrummet och vilka skyldigheter läraren har. Har man kunskap om det är det också lättare att påpeka det för läraren och kanske få till en förändring, säger Alexander Knutsson, delegat Lyrfågelskolans elevråd, i ett pressmeddelande.

Utvecklingsläraren Ulf Martinsson arbetar i nuläget med ett projekt som ska utveckla elevdemokrati samt stärka elevinflytandet och är samordnare för kongressen i november.

- Jag ser ju att det finns ett stort värde i att eleverna får träffas mellan skolorna. Vi lever i en segregerad stad och då är det alltid bra att träffas och mötas för att få nya intryck och mer kunskap om hur andra har det. Sen är det alltid värdefullt mer mer kunskap och vi behöver mer självständiga elevråd i skolan anser jag, kommenterar Martinsson i pressmeddelandet.

SVEA:s elevrådskongress äger rum den 20-22 november.