Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Strömslundskolan i Trollhättan slutade tvåa i tävlingen "Enlightening Imagination" och får nu resa till Sydkorea för att representera Sverige.

Tidigare i år genomfördes tävlingen "Enlightening Imagination" på Innovatum Science Center samt ytterligare science center runt om i landet. I Trollhättan deltog totalt 29 elevgrupper à två personer från Strömslundskolan och Stavreskolan årskurs 7-9.

Tävlingen går ut på att elevlagen skapar en struktur med hjälp av det koreanska materialet 4DFrame, en struktur som även kan röra sig i valfri riktning med hjälp av vindkraft. Eleverna behöver dessutom kunna förklara hur matematiska, tekniska och naturvetenskapliga principer tillämpats för att skapa strukturen.

Från de olika deltävlingarna kvalificerar sig fyra lag till nästa steg, som innebär att producera en video med en presentation av sin konstruktion. Därefter utser en jury två bidrag som får chansen tävla för Sverige i en global tävling i Sydkorea. Och Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Trollhättan stod alltså för ett av två vinnande bidrag.

- Vi kommer att träna från och med nu och fram till att vi reser, säger Jerry Jarnald, lärare Strömslundskolan, i ett pressmeddelande.

Tävlingen äger rum den 31 oktober och vad det blir för uppgift denna gång är hemligt fram till tävlingsdagen.