Nyligen genomförde Trollhättans Stad en djupanalys av stadskärnan.

Genom observationer samt intervjuer med människor på centrums gator och torg har Trollhättans Stad skapat sig en bred uppfattning om vad stadskärnan behöver för att utvecklas till det bättre.

- Det här är ett omfattande och mycket värdefullt underlag som vi nu kommer att använda som hjälp i den fortsatta utvecklingen av centrum. Vi har fått många intressanta tips och idéer kring vilka möjligheter som finns, berättar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund i ett pressmeddelande.

Stadsbyggnadsförvaltningen har, tillsammans med konsultföretaget Gehl Architects och City Trollhättan, utfört flertalet intervjuer med medborgare som vanligtvis rör sig i centrala staden samt observerat strömmar på olika platser. Av informationen har en rapport sammanställts där det beskrivs hur flera centrala områden kan förbättras.

Bland annat uppmärksammas området kring Resecentrum där det finns ett behov av bättre information, Drottninggatan som av många upplevs som en barriär, Betty Backs Park som anses vara avskärmad från resten av staden samt Drottningtorget som enligt många är stort och oidentifierat.

Samtidigt noteras flertalet positiva inslag hos stadskärnan i rapporten. Spikön är en av dem, som lockar med naturskön miljö. Även att det ofta bjuds på aktiviteter i centrum är positivt menar många.

- Det känns som en gedigen och värdefull analys och vi får också konkreta tips att ta med i det fortsatta arbetet med att utveckla centrum. Ni har vi också en klar bild över hur människor utnyttjar de centrala delarna av staden, säger stadsbyggnadschef Johan Bengtsson.