Spiköns gästhamn kan till sommaren hissa blå flagg. Trollhättehamnen har nämligen tilldelats Foundation for Environmental Education:s (FEE) internationella miljömärkning.

Den internationella miljömärkningen, som symboliseras med en blå flagg, finns i dag i 49 länder runt om i världen. Flaggan syns på drygt 4 000 stränder och hamnar, varav på 21 platser i Sverige. I år har Spiköns gästhamn tilldelats utmärkelsen.

- Det känns verkligen kul att vår fina gästhamn får ett sådant kvalitetsbetyg. Staden har byggt ut antalet platser och dessutom gjort i ordning större delen av Spikön. Trollhättans gästhamn är en riktig pärla som vi är väldigt stolta över, säger Rose-Mari Sandstedt, miljöstrateg på Trollhättans Stad, i ett pressmeddelande.

För att få hissa blå flagg krävs att hamnen eller stranden uppfyller tufft satta krav gällande vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service. Anläggningarna själva söker om utmärkelsen och behöver göra så varje år. En jury har därefter makten att bestämma vilka anläggningar som ska få hissa den blå flaggan.

Det är första gången Spiköns gästhamn tilldelas utmärkelsen.