NÄL:s sjuksköterskor ser ut att gå mot ännu en tuff sommar. Det skriver P4 Väst.

Den rådande bristen på sjuksköterskor inom NU-sjukvården förvärrar det redan ansträngda läget på NÄL när planeringen inför sommaren nu drar igång. Redan i dagsläget är avdelningar stängda och fler kommer det att bli när sommaren anlänt.

- Det gör vi alltid på sommaren, för vi ställer in en del verksamheter till exempel planerade operationer, knän och höfter och sådant man kan styra lite grann i tiden. Vi fokuserar bara på det som är riktigt akut på sommaren, så det gör att vi kan och ska stänga en del vårdplatser, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson till P4 Väst.

Sommarperioden i fjol var, enligt Nu-sjukvårdens avdelningsordförande för Vårdförbundet Haide Gårdlind Mellgren, jobbig men klarades av. Dock inte utan självklara konsekvenser.

- Det kommer inte att vara bättre denna sommar, tyvärr. Vi kan väl säga att vi nästan har en sommardefinition året runt och det har vi haft ett längre tag nu, säger Gårdlind Mellgren.

För att få någorlunda bukt på den akuta sjuksköterskebristen sker nu nyrekryteringar samt så kan befintlig personal flytta semester eller utöka sina pass.