Västra Götalandsregionen kommer, med start i augusti, testa ett nytt projekt med SMS-utlarming till utbildade livräddare.

I Sverige drabbas varje år omkring 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhusens skyddande väggar. Endast 500 överlever. Åtgärder innan ambulans når fram kan vara en fråga om liv eller död - således startar ett projekt med SMS-utlarmning till utbildade livräddare i Västra Götaland.

- Tidigare studier i Stockholmsområdet har visat att i 45 procent av fallen var frivilliga livräddare framme före andra utlarmade resurser. Att vi nu även kompletterar vårt projekt med SMS-utlamning av personer som kan bistå med defibrillator ger än större möjligheter till tidigare livräddande insatser, säger Magnus Berntsson (KD), ledamot i regionfullmäktige, i ett pressmeddelande.

Genom SMS-utlarmning kan allmänheten engageras och frivilliga, som genomgått en utbildning i hjärt- och lungräddning, kan rädda liv. Frivilliga som är med i SMS-larmkedjan får ett meddelande vid nödsituation och kan, om de befinner sig i närheten, göra en insats. Projektet inkluderar även personer med tillgång till defibrillator.

- Jag ser fram emot att vi snart har SMS-livräddare i regionen. Det engagemang som finns bland våra invånare att på frivillig basis ställa upp för att rädda andra är något som vi måste ta vara på.