På fredagen höll polisen en pressträff angående skolattacken i Trollhättan.

- Det är en oerhört tragisk händelse och vi har bedrivit ett omfattande arbete under stor tidspress. Vi är helt övertygade om att det är ett hatbrott som ligger bakom den här gärningen, inleder kommenderingschef Niclas Hallgren. 

Nya uppgifter har framkommit om att den första läraren blev attackerad inomhus i entrén, för att därefter ha sprungit ut och blivit liggandes utanför skolbyggnaden. Polisens tar därmed tillbaka sina tidigare uppgifter om att läraren skulle blivit attackerad redan utanför skolan.

- Allt pekar på att det är ett hatbrott, säger förundersökningsledaren Thord Haraldsson och grundar det bland annat på fynd i gärningsmannens bostad.

- Där har vi anträffat en handling som klart pekar på att händelsen var planerad. Det framgår ganska klart att han är ensam i sin planering.

I handlingen beskriver mannen sig själv och vad han önskar ska ske med honom.

- En typ av självmordsbrev, säger Haraldsson.

Under presskonferensen berättar polisen även att en bil som tillhör gärningsmannen har hittats inte långt från Kronan.

- Vi har hittat den bil som gärningsmannen disponerade. Den var parkerad en bit från skolan. I bilen har vi anträffat slidan till det svärd som använts vid brottet.

Vissa bitar av händelseförloppet har fångats på film. Av filmsekvenserna framgår att 21-åringen valt ut sina offer. Personer med mörk hy har blivit utsatta för angrepp medan ljushyade har undkommit.

- Film visar att han marscherar genom korridorerna och stannar och pratar med ljushyade. Bland annat hur han träffar två damer som han skojar med, säger Haraldsson.

Gärningsmannen ska ha rört sig över stora områden i skolan, från den ena änden till den andra. Han ska ha marscherat som en militär genom korridorerna och om klädseln säger Haraldsson;

- Det är bara spekulationer, men visst pekar det åt nazism.