SJ kommer att få fortsätta med tågtrafiken i Västra Sverige. Det efter att upphandlingar med Västtrafik, Jönköpings Länstrafik och Hallandstrafiken är genomförda.

Det var Statens Järnvägar som gav det bästa anbudet gällande uppdraget att få köra region- och pendetågstrafiken i Västsverige. I december 2015 träder det nya avtalet i kraft, som löper i nio år och är värt runt fem miljarder kronor.

- Upphandlingen har haft ett tydligt kundfokus och målet har varit att hitta den bästa samarbetspartnern för att utveckla tågtrafiken i Västsverige. Tillsammans med SJ ska vi nu arbeta för att ge våra kunder ännu bättre service, säger Västtrafiks vice VD Roger Vahnberg i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet medför ett samarbete med SJ, med en ersättningsnivå baserad på resande och kundernas nöjdhet. Förutbestämda mål är satta kring punktlighet, trygghet och trivsel samt information ombord som även de är bundna till ersättningsnivån.

- Vi är både glada och stolta över beskedet om förnyat förtroende. Västtågen är en av de allra största upphandlingarna på marknaden och självklart en mycket viktig affär för oss. Vi kommer att lägga stort fokus på att förbättra kundernas upplevelser av att resa med oss och öka antalet resenärer, säger Produkt SJ AB:s direktör Caroline Åstrand i pressmeddelandet.

SJ kommer samtidigt att ta över ansvaret för tågtrafikens energikostnader, medan Västtrafik axlar allt ansvar för ersättningstrafik vid trafikstörningar.