De regionala satsningarna på transporter i länet är klubbade. Drygt 6,3 miljarder ska höja kvaliteten på vägar, kollektivtrafik och cykelleder i Västra Götaland fram till år 2025.

Det var en transportplan med viljan att flytta resandet från bil till kollektivtrafik och cykel som klubbades i regionfullmäktige. Kostnaden, 6 351 miljoner kronor, ska fördelas med en dryg halv miljard per år fram till 2025. Regionala vägåtgärder tar 53 procent och kollektivtrafik och utbyggnad av cykelvägar får 40 procent av kakan. Eftersom kvinnor reser mer kollektivt menar utredarna att satsningarna på kollektivtrafiken generellt gynnar kvinnor mer än män.

Vägsystemen i närområdet kan också räkna med upprustningar. För vägarna från Trollhättan mot Falköping och Jönköping, väg 44, 47 och 26, finns avsatt 36 miljoner för bland annat ökad trafiksäkerhet. När det gäller vägarna till Alingsås och Borås, väg 180, 1890, och 42, är kostnaderna beräknade till 26 miljoner och för stråket Lysekil via Uddevalla till Trollhättan, Skövde och Karlsborg finns 66 miljoner till sidoområden, trafiksäkerhet och kollektivtrafik.

Planen uppmärksammar också den stråkstudie som gjorts för Göta älv - Vänern där slussarna i Trollhättan är en central fråga. I den nationella transportplanen är nu slussarna utpekade som en brist, och Västra Götalandsregionen förutsätter i den regionala planen att man kommer att vara delaktig i arbetet med en ny slussled.