Natten till måndag blir något alldeles extra. Då går det nämligen att skåda en supermåne och total förmörkelse på en och samma gång.

Vid tvåslaget natten mellan söndagen den 27 september och måndagen den 28 september befinner sig månen extra nära Jorden, vilket ger illusionen av att den är större än vanligt. Månen kommer samtidigt befinna sig lågt på himlen vilket förstorar än mer. Fenomenet, som kallas supermåne, uppkommer omkring fyra till sex gånger per år.

Det är dock inte slut på supernatten där. Ungefär en timma efter att supermånen uppenbarat sig inträffar en månförmörkelse, då jorden placerar sig mellan månen och solen. Förmörkelsen ger då månen en röd nyans, även kallat blodmåne.

För att skåda förmörkelsen i sin höjdpunkt rekommenderas att hålla sig vaken fram till klockan fyra-fem på morgonkvisten. Fenomenet förväntas pågå mellan 02:00-05:30. Det gäller att passa på, senast en supermåne och blodmåne inträffade samtidigt var 1982 och nästa tillfälle inträffar inte förrän år 2036.

Källa: GöteborgsPosten